Προστασία από τον ήλιο

Κάθε ηλιόλουστη ημέρα θεωρείται εξαιρετική ευκαιρία για παιχνίδι και βουτιές, όμως δεν πρέπει να αμελούμε και την ασφάλεια των παιδιών.
Ας αναφέρουμε τους βασικούς κανόνες προστασίας των παιδιών από τον ήλιο.
Τα παιδιά δε θα πρέπει να βασίζονται μόνο στη χρήση αντηλιακού για την προστασία από την επιβλαβή UV ακτινοβολία. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία προτείνει :
– Να μην εκθέτουμε τα παιδιά στον ήλιο τις ώρες που η επίδραση της UV ακτινοβολίας είναι η μέγιστη, δηλαδή 10 το πρωί μα 2 το μεσημέρι
– Να φοράμε μακρυμάνικα προστατευτικά ρούχα ή μαγιό φτιαγμένα με υλικό που προστατεύει από τη UV ακτινοβολία
– Να φοράμε γυαλιά ηλίου και καπέλα
Η χρήση αντηλιακού συστήνεται μετά τους έξι μήνες ζωής, έως τότε η άμεση παρατεταμένη επαφή του βρέφους με τον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται.
Εφαρμόζουμε το αντηλιακό στις επιφάνειες του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο. Προτιμούμε να προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος (έναντι UVA και UVB ακτινοβολίας) και να έχει δείκτη προστασίας (SPF) πάνω από 30.
Εφαρμόζουμε αντηλιακό πριν τα παιδιά εκτεθούν στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε δύο ώρες ή μετά από κολύμπι, σκούπισμα με πετσέτα ή έντονη εφίδρωση.
Η ποσότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιούμε είναι περίπου 1 ounce (όση ένα ποτήρι σφηνάκι) στην επιφάνεια προσώπου και σώματος και προσώπου, ενώ τα μικρά παιδιά ίσως χρειάζονται μικρότερη ποσότητα.
Εάν χρησιμοποιούμε αντηλιακό spray προτιμούμε να επαναλάβουμε τέσσερις φορές την εφαρμογή του σε κάθε επιφάνεια σώματος και έπειτα επαλείφουμε ομοιόμορφα με το χέρι.
Ο FDA (Food and Drug Association) έχει δεχθεί κάποια από τα συστατικά των αντηλιακών, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide), ως ασφαλή, υποαλλεργιογόνα και αποτελεσματικά. Ενώ περιμένουμε την τελική αξιολόγηση των υπολοίπων συστατικών, άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να προτιμούν αντηλιακά με τα παραπάνω συστατικά, αν και εφαρμόζονται δυσκολότερα και αφήνουν μια λεπτή άσπρη επίστρωση.

Keep calm and enjoy the sun

Γράφει ο Ιωάννης Χαστάς

Author: Ioannis Chastas