Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστή η σημασία της βιταμίνης D στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών , τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.
Τι είναι η βιταμίνη D;
Ανήκει μαζί με άλλες τρεις βιταμίνες (Α,Ε και Κ) στην όμαδα των λιποδυαλιτών βιταμινών. Στον ανθρώπινο οργανισμό η βιταμίνη D συμπεριφέρεται σαν μια ορμόνη ρυθμίζοντας τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα και συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην σωστή ανάπτυξη των οστών των παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την βιταμίνης D και με πολλά νοσήματα όπως το άσθμα, την παχυσαρκία, τα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα. Η συσχέτιση αυτή βασίζεται στην ανακάλυψη ότι πολλά από τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D.
Ποίες είναι οi πηγές της βιταμίνης D;
Η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D παράγεται με την έκθεση του δέρματός μας στο ηλιακό φως. Η έκθεση στον ήλιο (κεφάλη και χέρια) για περίπου 15-20 λεπτά καθε μέρα τις μεσημεριανές ώρες είναι αρκετή για να παράγουμε την ποσότητα βιταμίνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Άλλες πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλλα, τόνος κ.λ.π., ο κρόκος του αυγού, το σηκώτι, τα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με βιταμiνη D, τα μανιτάρια και άλλες τροφές όπως τα δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D;
Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, αν και σπανίως διαγιγνώσκεται πλέον στις ανεπτυγμένες χώρες, προκαλεί μια νόσο που ονομάζεται ραχίτιδα. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μεγάλη πρόσθια πηγή που αργεί να κλείσει, μαλάκυνση του ινιακού οστού (κρανιοφθήση) καθυστέρηση της οδοντοφυΐας, σκελετικές ανωμαλίες (λεπτά και εύθραυστα οστά) και κοντό ανάστημα.
Ποιά παιδιά κινδυνεύον να παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D και χρήζουν προληπτική χορήγηση;
- Πρόωρα βρέφη και βρέφη που θηλάζουν
- Παιδιά με σκούρο χρώμα δέρματος
- Παιδιά που μεγαλώνουν σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια
- Παιδιά με χρόνια ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια
- Παιδιά που λαμβάνουν αντιεπιλεπτική αγωγή με φαινυτοίνη ή φαινοβαρβιτάλη
- Παιδιά με χρόνια νοσήματα που προκαλούν ανεπαρκή απορρόφηση του λίπους (π.χ.κυστική ίνωση, νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη)
Πως γίνεται η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D;
Η διάγνωση γίνεται με τον προσδιορισμό των επιπέδν της 25-OH βιταμίνης D στο αίμα. Ο παιδίατρος σας θα αξιολογήσει το αποτελέσμα της εξέτασης και θα σας ενημερώσει αν το παιδί σας έχει φυσιολογικές τιμές, ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D. Σε περίπτωση ανεπάρκειας ή έλλειψης της βιταμίνης ο παιδίατρός σας θα σας συστήσει την χορήγηση βιταμίνης D με το κατάλληλο σκεύμασμα και την ενδεδειγμένη δοσολογία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Χρειάζεται προσοχή στη χορήγηση ορθής δοσολογίας γιατί η υπερβιταμίνωση βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ασβεστίου στο αίμα και βλάβη στα νεφρά.
Πρόσφατα σχόλια